2010. november 30., kedd

Sárik Péter interjú – nemzetközi jazzőrület, teltházas koncertek, tomboló közönség

Sárik Péter jazz zongoraművész – zeneszerző évek óta emeli jelenlétével fesztiválunk jazzfényét. Több formációban hallhattuk már kiemelkedő zongora játékát – koncertezik Fábián Julival, Hodek Dáviddal, Nagy Jánossal, Bíró Eszterrel, Juhász Ildivel, Falusi Mariannal és még sorolhatnánk. Saját zenekarát, a Sárik Péter Triót 2007-ben alapította a magyar zenei élet kiemelkedő alakjaival: Berdisz Tamással (dob) és Frey Györggyel (basszusgitár).


A Trió a nyáron nálunk is koncertet adott, egy lelkes fesztiválozó Péterrel kapcsolatosan a következőket mondta:

„…eddig akárhol, akármilyen formációban is láttam Pétert, mindig magával ragadott a játéka. Képtelenség őt nem észrevenni, pedig nem akármilyen énekesnőkkel láthatjuk színpadon! Sajátságos kisugárzása van, ami átszűrődik a művészetén. Ettől minden olyan Sárik Petis lesz – imádom!

Sárik Péter folyamatosan jelen van a nemzetközi jazzéletben is. 2004-ben és 2006-ban az International Songwriting Competition (USA) dalszerző versenyen a Ways illetve a Stream című szerzeményei döntőbe jutottak, több mint tizenötezer dal közül kerültek az első 15-be, a Ways pedig a közönségszavazatok alapján a harmadik lett. A zsűriben olyan nevek szerepeltek, mint John Scofield, Cassandra Wilson, Chaka Khan, Branford Marsalis és Tom Waits.

2005-ben a brit UK Songwriting Competition dalszerző versenyen az In the street című szerzeménye lett döntős, az USA Songwriting Competition versenyen pedig ismét a Ways jutott a legjobbak közé.

2008-ban ismét az International Songwriting Competition (USA) dalszerző versenyen az I'll catch you című szerzeménye harmadik lett jazz kategóriában és a közönségszavazatok alapján is a harmadik helyezést szerezte meg kategóriáktól függetlenül. 



2010-ben a „The Stroppy” című szerzeménye harmadik helyezést érte el közönségszavazatok alapján az International Songwriting Competition (USA) dalszerző versenyen, emellett a UK Songwriting Competition versenyen idén Fábián Julival több közös szerzeménye ért el helyezést.



November végén jelent meg a Sárik Péter Trió „PIECES” című albuma, egy koprodukciós különlegesség. Az új albummal Péter egy régóta dédelgetett álma vált valóra, amelyben a zenei élmény kiegészül a lemez üzenetét erősítő, önálló képzőművészeti-médiaművészeti alkotásokkal. A dalok inspiratív módon jelennek meg az Arnon Blaid - Okina Sorob alkotópáros egyedi grafikáiban, minden szerzemény egy rajzot-festményt ihlet, amelyek a Trió tagjainak
élet-darabjaiba engednek bepillantást, vizuális grafikai novellában mesélnek a hallgatónak a jelek, vonalak, formák nyelvén. A koprodukció különleges, könyvformába csomagolt CD-ként kerül a közönség kezébe. 


Mióta jársz Boglárra? 

SP 1995-ben játszottam először Bogláron, utcazenéltünk és koncerteztünk a városban. Innentől ered az ismeretség majd barátság Tücsivel (Szalai Tündével) is, aki akkor is a zenekarunk segítője volt, szállást adott és támogatott minket. Aztán később mondhatni rendszeres fellépője lettem a Jazz Klubnak illetve a Fesztiválnak. Nagyon szeretek ide visszajárni, aki már egyszer is volt itt annak nem kell elmondani miért. Az évek alatt Tücsi vezetése alatt egy fantasztikus csapat forrt össze, önkéntesekből, akik hatalmas lelkesedéssel és szeretettel segédkeznek abban, hogy minden fellépő és minden koncertlátogató a lehető legjobban érezze magát, és azt hiszem ez az érdek nélküli tiszta szándék hatja át az itteni eseményeket úgy, hogy aki egyszer itt volt az visszavágyik. Zene, barátság, bor, nyár, Balaton, mi kellhet még???




Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a fesztiválunk alatt részt vehettünk az új dalok címének kitalálásában. Mindig bevonjátok a közönséget?

SP Mikor új dalokat írunk állandó problémát jelent, hogy nehezen találunk igazán frappáns és kifejező címeket. Mivel a kedves közönségünk kívülről, teljesen más szemszögből, mondhatni tiszta füllel hallja az új szerzeményeket, és szerencsére általában nagyon sokan vannak a koncertjeinken, rájöttünk, hogy a legjobb, ha az ő véleményüket, ötleteiket kérjük a címek megtalálásában. Egy ideje ez rendszeressé vált és nagyon jól működik, rendszeresen előfordul.hogy egymást nem ismerő emberek szó szerint ugyanazt a címet írják a kis cetlijükre, ez volt a RACE című dalunk esetében is. 



Kígyózó sor várta, hogy bejuthasson a Trió új lemezének bemutatójára. Mi konkrétan közelharcot vívtunk az állóhelyekért. Számítottatok ekkora érdeklődésre? 

SP Igen, nagy érdeklődésre számítottunk, de erre senki sem gondolt. November 13-án mutattuk be második, „PIECES” című lemezünket a Budapest Jazz Clubban, ahol 200 ülőhely van és még úgy 50 ember látja a színpadot állva az ajtókból. A koncert kezdetekor még az utcán állt a sor vége, úgy tudom, hogy sajnos 40-50 ember be sem jutott.
Fantasztikus érzés volt ennyi érdeklődő, barát és rajongó előtt fellépni, gyönyörű este volt, és ezt szerencsére hamarosan a Duna Televízióban is látni lehet, hisz a koncertet rögzítették.



Mesélj még kicsikét a PIECES albumról …

SP Idéznék a lemezborítóról, hisz nem tudnám jobban megfogalmazni:
„A dalok a mindennapjainkról szólnak. A világról, ahogy mi látjuk, érzékeljük. Mindig kicsit másképp, mindig kicsit ugyanúgy. Mindegyik dal egy történet valakiről, valamiről. Pillanatképek, töredékek, érzések. Vidámak, szomorúak, mindenfélék: akár az élet. A darabok, mozzanatok, találkozások végül egységbe rendeződnek, és láthatóvá válik az egész. A zenénk, mi magunk.”


 
A dedikálás után szinte rögtön Angliába repültetek a London Jazz Fesztiválra. Úgy hallottuk, óriási sikeretek volt!

SP A „PIECES” angliai lemezbemutatójára a brit főváros egyik legjelentősebb jazzklubjában, a Pizza Express Pheasantry klubban került sor a Bolygo Music szervezésének köszönhetően. A Pizza Express Jazzklub vezetője (ez a világ egyik legmenőbb jazzklubja – a szerk.), Ross Dines személyesen gratulált nekünk és két önálló, egész estés koncertre hívta vissza a Triót a Soho felkapott jazzklubjába. A Sárik Péter Trió új lemeze London legnagyobb hanglemezboltjában, a harmincas évek óta működő Foyles-ben is kapható.



London után Bécs, majd Párizs. Hogy bírod?

SP Köszönöm, nagyon jól, kellemes terhek ezek. Jó, persze ezeket az utakat nem könnyed nyaralásnak kell elképzelni, hisz a legtöbb időt a repülőtereken, különböző közlekedési eszközökön és a koncertek helyszínein töltjük, és ezen a szinten már nem fér bele egy közepesen vagy gyengén sikerült koncert, mindig a legjobb formánkat kell nyújtani, hisz a világ legjobbjaival hasonlítanak össze: a London Jazz Festivalon többek közt olyan nevek léptek fel, mint Herbie Hancock, Sonny Rollins vagy Charles Lloyd. A képle egyszerű: ha jól játszunk visszahívnak, ha nem, nem. :-))




Azt csicsergik a kismadarak, hogy Amerikát is meghódítod!

SP Igen, jövő májusban Fábián Juli és a 13 éves dobos fenomén Hodek Dávid társaságában az Egyesült Államokba repülünk, ahol több koncertet is adunk majd: Julival duóban és Julival és Dáviddal amerikai zenészekkel kiegészülve turnézunk két hétig. Egy amerikai producer figyelmét hívták fel ránk, aki ideutazott, meghallgatott minket, és mivel tetszett neki amit hallott úgy döntött, hogy szeretne velünk dolgozni. El sem tudom mondani mennyire örülök ennek, hisz a jazz őshazájában fellépni, fantasztikus érzés.

Általában azt halljuk a zenészektől, hogy bezzeg a világ más részein milyen könnyű sikeresnek lenni. Te hogy látod? 

SP Mindenhol ugyanolyan könnyű, vagy nehéz elérni a sikert. New Yorkban azt láttam, hogy nálunk sokkal sokkal rosszabb körülmények között élnek a jazz-zenészek, óriási a verseny, és csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy az élvonalba kerüljenek, igaz ők egyben a világ élvonala is lesznek. Magyarországon nincs olyan öldöklő verseny, de igazán nagy sikert sem lehet elérni, hisz kicsi országban élünk, elzártan a jazz nemzetközi vérkeringésétől. Nyugat-Európában látom legjobbnak a helyzetet, hisz rengeteg a zenész, nagyon sokan jönnek oda az USA-ból is, ami egészséges versenyhelyzetet teremt, ez emeli a színvonalat is és ráadásul nagy fizetőképes kereslet van a jazz zenére, rengeteg a klub és a fesztivál és sokan értek már el világszintű ismertséget ebből a térségből. Szóval szerintem sehol sem lehetetlen de sehol sem könnyű, merni kell nagyot álmodni, bízni kell benne és dolgozni érte.

Szívesen állsz a jó ügyek mellé. Az új lemezzel is támogattok egy szervezetet.

SP A Sárik Péter Trió tagjai kiemelt fontosságot tulajdonítanak a gyermekek és a nehéz vagy hátrányos helyzetben élők érdekében végzett tevékenységek támogatásának. Úgy gondolom ezzel minden jó érzésű ember így van, nekünk viszont a foglalkozásunk és az ismertségünk miatt talán több lehetőségünk van segíteni. 2009-ben a Pacidoki Alapítvány jótékonysági estjének megszervezésében és lebonyolításában vállaltunk szerepet, idén a Gondolkodj Egészségesen Programot segítjük küldetése teljesítésében. A zenekar „PIECES” c. lemezének megvásárlásával a Sárik Péter Trió rajongói 200 Ft összeggel támogatják az óvodás gyermekek lelki egészségét elősegítő országos programsorozat megvalósítását.




Újabb őrületet indítottál el: Jazzkívánság műsor! Hogy jött az ötlet?


SP Hát csak úgy. :-)) Szerettünk volna valamilyen érdekességgel kedveskedni a közönségünknek, hát gondoltam hadd kérjenek dalokat tőlünk és, ha tudjuk eljátsszuk! Jöttek is szépen a kérések, lesz minden a jazz slágerektől a filmzenékig!

Péter, köszönjük szépen a beszélgetést és rengeteg teltházas koncertet kívánunk Neked, Gyurinak és Tominak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése